Kål

Att våra kålsorter är rika på vitaminer och mineraler har nog inte gått oss förbi.
Men ett annat mycket viktigt ämne i kålsorter är fytonäringsämnen som också kallas fytokemikalier. Dessa ämnen hjälper till att försvara växten mot miljöproblem, så som skadedjur. Det ger inte bara skydd mot växten utan även till oss människor när vi äter växten. Forskning visar att fytonäringsämnen kan förebygga och minska risken för en rad sjukdomar, allt från cancer och hjärtsjukdomar till diabetes och högt blodtryck.

De kålsorter som är extra rika på dessa ämenen är : brysselkål, rödkål, savoykål, grönkål.

Spira tipsar: Alla kålsorter bör helst skäras upp i bitar och låtas ligga i ca 5 min innan de tillagas, på så sätt utvecklas många nyttiga ämnen. Ät helst kålen tillsammans med något slags fett, ex olivolja , kroppen tar då lättare upp och kan använda alla nyttiga ämnen.