Örter och kryddor

Maten blir inte bara godare utan också väldigt mycket nyttigare
När vi pratar om våra örtor och kryddor får vi inte bara dömma dem efter smaken. Utan även försöka leta lite djupare och faktiskt förstå deras hälsofördelar.  Många örtor och kryddor har bevisad medicinska effekter. I våra kryddor och örter finns något som kallas fytokemikaler, Det är en antioxidant som skyddar kroppens celler mot oxidation. Gemensamt för nästan alla rena kryddor och örter är att dem är fulla av antiioxidanter , antiinflamatoriska och utgör ett visst skydd mot cancer. Vissa kryddor ökar matsmältningen och vissa kryddor har en väldigt god påverkan på magen och dess funktion. Vi i Sverige är över lag väldigt dåliga på att använda oss av dessa super goda smaksättare !

Spira tipsar: Mixa dina favorit kryddor med lite olivolja och använd som en god dressing eller smaksättning att gnida in fisken, kycklingen eller köttet med. Har man mycket problem med magen kan man försöka undvika stark krydda så som : chili , kajennpeppar och svartpeppar.  Använd alltid ekologiska kryddor som oftast är framtagna på ett bättre sätt och då minskar risken att förlora sina goda egenskaper.

Spira tipsar om bra kryddor:  Ingefära , gurkmeja, vitlök, chili, äkta kanel, kryddnejlika, dill, persilija, timjan.