Kokos

Från början var kokos ingen storsäljare, den la sig snabbt under gruppen: mättat fett, och mättat fett klassades länge som ”dåligt fett”. Men på senare tid har man börjat undersöka kokosens fettsyror och kommit fram till att den består  av medellånga fettsyror som absolut inte är farligt för kroppen, utan snarare lätt för kroppen att bryta ner och använda som energi. Kokosen fick sitt genomslag och idag kan vi hitta allt från kokosolja till kokosflakes och kokosmjöl i butikerna . Det som gör kokos till en hälsofrämjande produkt är mycket pga den nyttiga laurinsyran som är antibaktriell och bra för att stärka tarmbakterierna och immunförsvaret.

Spira tipsar: Kokosolja är perfekt att steka och woka i då den klarar av höga temperaturer utan att bilda transfetter och bli förstörd.
Testa att baka med kokosmjöl! Mjölet har väldigt låg andel kolhydrater, högre andel fett och är dessutom glutenfritt.

Smörj in kroppen i kokosoljan, kan hjälpa mot eksem, fotsvamp och lindra psoriasis. Kokosmjölk är ett krämigt och gott alternativ till mjölk och grädde i matlagningen, dessutom helt mjölk- och laktosfritt för den som har en känslig mage.
Kokosflaksen strör du över muslin , smoothien eller en rykande het kycklinggryta.